Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre opplevelsen av nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke nettstedet, samtykker du at vi bruker dem. Vil du vite mer om våre retningslinjer for personvern finner du de her.
Colligent

Inkassoprosessen

Du gjør en handel

Du kjøper noe og velger å betale med faktura. På fakturaen angis det hva du har kjøpt og hvor, hvor mye du skal betale, samt når fakturaen skal være betalt. Forfallsdatoen kan variere mellom 10-30 dager.

Inkassovarsel

Om fakturaen ikke betales i tide kan du få et inkassovarsel via brev, med en oppfordring om å betale snarest mulig. Et gebyr på NOK 70 og renter beregnet fra forfallsdatoen på fakturaen vil legges til det opprinnelige beløpet. Inkassovarselet har 14 dagers betalingsfrist fra datoen det ble sendt. Hvis du betaler inkassovarselet i sin helhet innen betalingsfristen vil fakturaen ikke bli oversendt til inkasso.

Saken går til inkasso

Hvis du ikke betaler inkassovarselet, vil saken oversendes inkasso. Du vil da motta en betalingsoppfordring, inkludert renter og inkassosalær. Betalingsoppfordringen har 14 dagers betalingsfrist. Dersom du er uenig i kravet må du ta kontakt med oss så snart som mulig. Om du ikke tar kontakt, og betaling uteblir, vil det påløpe ytterligere omkostninger, og det vil kunne tas ut rettslige skritt i saken.

Avdragsordning

Om du tar kontakt med oss før en sak er oversendt til Namsmannen kan vi vurdere å tilby en avdragsordning. Det betyr at du kan nedbetale kravet med mindre avdrag hver måned. Inkassosalærene vil likevel påløpe. Dersom du behøver å dele opp kravet i mer enn 4 avdrag vil det også kunne påløpe et avdragssalær. Hvor mange avdrag vi godtar avhenger av størrelsen på kravet og den konkrete situasjonen. Vi vil sende deg avdragsgiroer hver måned via brev hvis ikke annet er avtalt. Avdragsgiroen har vanligvis betalingsfrist 10 dager etter datoen den ble sendt. Betaler du ikke innen fristen kan det påløpe en betalingsanmerkning.

Namsmannen kobles inn

Om du ikke betaler inkassokravet i tide kan saken sendes over til Namsmannen og begjære utlegg. Namsmannen kan blant annet innvilge pant i fast eiendom, pant i løsøre, trekk i lønn eller andre ytelser. Du vil motta et varsel via brev med 14 dagers betalingsfrist før vi sender et krav til Namsmannen. Det vil påløpe ytterligere omkostninger og betalingsanmerkning ved behandling hos Namsmannen.

Betalingsanmerkning

For privatpersoner kan det påløpe betalingsanmerkning i en sak dersom avdragsordningen ikke overholdes, eller dersom det tas ut rettslige skritt i saken.

Logg inn på Min side

Logg inn